Ik kan het nu eindelijk zeggen.....ik ben er!
Door: Rennie
Blijf op de hoogte en volg Rennie
10 September 2011 | Indonesië, Yogyakarta
Ondanks alles heeft mijn vertraging toch nog mooie dingen opgeleverd. Zo heb ik voor het eerst weer kunnen basketballen, heb ik toch nog een broodje kipsnitzel met hete saus van de vrijheid kunnen eten, heb ik vanaf het dak van het casino naar het vuurwerk boven het kurhaus gekeken en ben ik zelfs nog een keer wezen stappen in Leiden met de boys uit Den Haag. Vooral het herendiner bij pasar makan en de daarop volgende tour naar het casino, crazy piano's en de afbrandende pier had ik voor geen goud willen missen.
Dankzij mijn vertraging kon ik gisteravond (6/7/11) ook nog even een seminar bijwonen over de 3e en 4e generaties indo's. Er werd ons gevraagd onze gedachtes te delen over de relatie nederland-indonesie. Hoewel ik de vraag: waarom ik Indonesisch studeer vaak hoor vond ik het moeilijk direct antwoord te geven op de vraag wat mij nou eigenlijk bind met indonesie. Mijn interesse in mijn familiegeschiedenis en de connectie tussen nederland en indonesie zijn voor mij de belangrijkste redenen kwam ik achter. Dat laatste zal ik nader toelichten. Hoewel ik zelf in Leidschendam ben geboren, kom ik heel mijn leven al in aanraking met indonesie zonder dat ik mij dat eigenlijk realiseerde. Doordat mijn interesses vroeger naar andere dingen uitgingen valt het mij nu eigenlijk pas op dat de indonesische invloed in nederland en in mij persoonlijk groter is dan ik eigenlijk dacht. Indirect werden er door mijn vader indische eigenschappen aan mij overgedragen, die hij waarschijnlijk zelf weer van zijn ouders heeft meegekregen. Kleine dingen zoals: je hebt geen honger maar je hebt trek, de gastvrijheid en vriendelijkheid stammen voort uit gebeurtenissen in azie. De indische invloed komt echter niet alleen vanuit mijn eigen familie. Om mij heen kijkend heeft bijna iedereen wel een connectie met indie. Je kent vast wel iemand met een oma of opa uit indie of iemand die wel eens op vakantie naar bali is geweest. Zelfs mensen buiten de randstad komen indirect met indie in aanraking als zij de termen sambal,kroepoek of nasi in de mond nemen. Naar mijn idee verdwijnen de indische invloeden in nederland echter wel. Natuurlijk zullen de vele toko's en de straatnaambordjes niet verdwijnen maar de indische invloed is al wel ver over zijn hoogtepunt heen als je het aan mij vraagt. Nederland heeft tegenwoordig te maken met nieuwe invloeden uit landen zoals turkije, marroko en polen. Een verschil met deze landen is echter wel dat de indonesier die naar nederland kwam, het maleis de rug toekeerde omdat dat simpelweg taboe was. Gebeurtenissen uit indie werden verzwegen en de indonesier intergreerde volledig in de nederlandse samenleving op de rijstafel in het weekend na. Een gevolg hiervan is volgens mij dat de huidige generatie nieuwsgierig is geworden in deze verzwegen verhalen en juist nu deze weer naar boven probeert te halen voordat de eerste generatie helemaal verdwenen is. Vragen die onze ouders niet durften of niet konden stellen worden indien mogelijk nu nog beantwoord en geeft een nieuwe impuls aan de connectie tussen nederland en indonesie. Terugkomend op het seminar en de mensen om mij heen durf ik te stellen dat zowel indonesiers als nederlanders van mijn generatie meer te weten willen komen over of nederland of indonesie want dat is het land waar hun grootouders vandaan komen.
En met die gedachte zit ik nu dus weer in Yogyakarta. Na een reis van meer dan 24 uur en een voorbereiding van een jaar kan ik nu dus eindelijk zeggen dat ik na 362 dagen weer terug ben in Indonesie voor een nieuw avontuur.
Vrijwel meteen werd mij al duidelijk gemaakt dat ik hier niet op vakantie ben maar dat er serieus gestudeerd moet worden. Toen ik in yogya namelijk aankwam om 10 uur 's avonds lag er een dik pak papier op mij te wachten dat voor de volgende ochtend bestudeerd moest worden. Na een douche en wat leeswerk gingen de lichten toch echt uit om 12 uur totdat de wekker weer keihard afging om 7 uur. Mensen die mij een beetje kennen weten dat dit absoluut geen tijd is voor mij om op te staan! Maar goed, opgestaan, gewassen en op naar de universiteit. Daar werd gelijk een tentamen afgenomen om te kijken hoe het met mijn bahasa indonesia gaat. Vervolgens moest ik mijn colleges uitkiezen, tientallen papieren voor het immigratiekantoor invullen en naar het politiebureau om mijn vingerafdrukken af te geven. Ik zal vast wel iets vergeten zijn want ik was best op na deze intensieve eerste dag. Vandaag kon ik wat rustiger aandoen. Ik heb kunnen uitslapen tot 10 uur en daarna wat schoolspullen gekocht op malioboro. Morgen ga ik verhuizen naar mijn kamer voor de komende maanden en maandag om 7 uur zal mijn vuurdoop worden als ik mijn eerste college @ Gajah Mada University zal gaan volgen. Ik zal jullie zoveel mogelijk proberen op de hoogte te houden dus tot snel!
Sampai ketemu lagi,
Ren
PS. Voor de liefhebber is hier mijn rooster:
Senin
07:00-08:40 Integrasi Budaya Dalam Sastra(Novel) Kelas A (BDE 2308) Ruang: A 206
09:00-10:40 Etnografi Diaspora Di Indonesia (BDB 3530) Ruang: A 211
15:00-16:40 Kebudayaan Indonesia (BDU 2306) Ruang: D 103
Selasa
09:00-10:40 Sejarah Masyarakat Dan Kebudayaan Jawa Abad Ke-19 dan 20 (BDS 3520) Ruang: A212
11:00-12:40 Integrasi Budaya Dalam Sastra(Poetry) Kelas A (BDE 2308) Ruang: F 304
Rabu
15:00-16:40 Bahasa Jawa Untuk Penutur Asing (MHS Asing) (BDN 1134) Ruang: G 302
13:00-14:40 Sejarah Ekonomi Indonesia Abad Ke-19 dan 20 (BDS 4734) Ruang: B 106
Kamis
Jumat
09:00-10:40 Sejarah Masyarakat Islam Indonesia (BDS 4728) Ruang: Pasca Lama 301
13:00-14:40 Integrasi Budaya Dalam Sastra(Drama) Kelas A (BDE 2308) Ruang: B 103
10 September 2011 - 08:50
Renato :
Hoi Ren, ik had net toevallig je site geopend om te kijken of je al wat geschreven had, maar er stond nog niets op,ik doe mijn computer uit en krijg ik op mijn mobile je bericht. Makkelijk om zo met je in verbinding te staan. Ook ons telefoongesprek van heden morgen vond ik bijzonder. Wat een goede verbinding en dat allemaal voor 11 euro cent.fijne dag en geniet zondag van je laatste vrijedag. Met fred gaat alles goed, karin heeft mij gebeld en ik ga morgen er naar toe. Sterkte met alles, gr papa -
10 September 2011 - 09:31
Maria:
Ha Rennie,
Leuk weer je verhalen te lezen. Je schrijft boeiend. Het was fijn je vanmorgen te spreken, dat voipbuster is een uitvinding.
Zoals altijd in Indonesie klonk je heel ontspannen ondanks de drukte. Fijn weekend, rust wat uit en succes met je verhuizing.
XXXmaria -
10 September 2011 - 10:37
Thomas:
Aaaaaah een beetje inhoud in je verslag! Altijd lekker op zaterdagochtend:p enjoy roger! Niet te hard studeren;) -
10 September 2011 - 10:48
Wouter:
Top dat je er bent, roostertje ziet er nog best chill roostertje toch? :P -
10 September 2011 - 23:23
Zwino:
Dit is mooie stof..
Respect!
Ik neem nog een zakje casave op je!
X -
11 September 2011 - 14:42
Renato:
Hoi Ren,
Maria en ik zijn bij Fred in de VU geweest en wij hebben van jou de groeten gedaan.Ik vond het triest hem daar zo zien te liggen, hij is van de IC af en ligt met een andere man op de kamer. Waarschijnlijk gaat hij woensdag naar Alkmaar en heeft daarna nog een lange weg te gaan. Morgen jou eerste dag op de Gadjah Mada, ik wens je veel succes en ben benieuwd of je de lessen kan bijhouden in het B Haser. Sterkte en ik bel je morgenavond even om te kijken of je verhuisd bent en hoe je alles hebt ervaren. gr Papa -
14 September 2011 - 13:58
Jan Venema:
Je bent weer goed bezig Rennie.
Je uitleg waarom je zo geinterresseerd bent in Indonesië komt overeen met die van mij. De laatste 2 jaar wil ik alles weten over Malang {m'n geboorte plaats} en over al die dingen die mij lang geleden verteld werden door mijn vader [stierf in 1943 ] maar ja..... ik ben ondertussen ook al een oud ventje van 77. Veel komt wonderwel opeens op mij af, golf ik met een Indisch echtpaar, hebben ze een huis in Malang aan de golbaan waar ik gratis mag wonen. Vertellen ze over de La Valette kliniek waar ik geboren ben, en ga zo maar door.
Doe je best gosertje, en als je weer terug bent maken we loempia's afgesproken ???
Beleef alles intens, het zal je leven heel rijk maken.
Groetjes Jan -
15 September 2011 - 08:58
Nicoline Spruit:
Had vd week je moeder op bezoek en hoorde van je verslag, super geschreven en leuk te lezen hoe je alles ervaart! Zal dan ook regelmatig je volgen als dat mag.
Heel veel succes!! xx -
16 September 2011 - 09:15
Marjolein:
Hi Rennie!! Leuk om je verhalen weer te lezen! Veel plezier en geniet er vooral van. Liefs, Marjolein -
25 September 2011 - 19:52
Ancy Van Pelt:
Ik heb je reisverslag (ook dat je in Nederland was) met veel interesse gelezen. Wat mij in de eerste plaats op viel was, dat je gegroeid was. In je kijk op het leven en je onderscheidingsvermogen en je samenvatting van het geheel. Heel interessant. Nu ga ik je tweede brief lezen.
Het ga je goed Rennie en veel succes met alles!
Ancy van Pelt