Oranje, Kookles, Oom & Tante en Foto's - Reisverslag uit Yogyakarta, Indonesië van Rennie Roos - WaarBenJij.nu Oranje, Kookles, Oom & Tante en Foto's - Reisverslag uit Yogyakarta, Indonesië van Rennie Roos - WaarBenJij.nu

Oranje, Kookles, Oom & Tante en Foto's

Door: Rennie

Blijf op de hoogte en volg Rennie

14 Juli 2010 | Indonesië, Yogyakarta

8-7-2010

In Yogya was in een deel van de stad de stroom uitgevallen, kennelijk gebeurd dit vaker want de school heeft een generator. In het begin had ik het niet eens door maar toen ook de generator uitviel moesten wij de les voortzetten met een noodlamp(was best gezellig eigenlijk) alleen de airco deed het niet meer dus het werd aardig warm in het lokaal. Elke donderdag hoef je geen zorgen te maken over je lunch want zodra je je lokaal uitloopt om 12:00 staat er een tafel vol met heerlijke Indonesische gerechten. Deze week heb ik genoten van sate ayam, tempé, nasi putih en gekookte groente. Het is tegelijkertijd ook erg gezellig omdat iedereen vrij is en dus de tijd heeft om te praten. Na school ben ik weer gaan tennissen en zwemmen om even te relaxen. Daarna even bij de homestay van Jorine geschuild voor de regen en wat gedronken waarna ik wat ben gaan eten. Vlakbij onze school zit een overdekte voetbalkooi waar de lokale bevolking elke avond speelt. Aan beide kanten zit een restaurantje dus het was leuk om daar te eten en tegelijkertijd naar een voetbalwedstrijd te kijken. Op school heb ik me trouwens opgegeven voor een aantal fieldtrips en cursussen, dus ik ga binnenkort batik maken, leren koken en dansen op zijn Indonesisch.

9-7-2010

Ik had 2 tussenuurtjes dus besloot samen met Jorine even te gaan tennissen. Omdat we normaal na school pas gaan tennissen hebben we tot nu toe niet echt last gehad van de hitte in Yogya maar nu speelde we rond 12 uur en was het eigenlijk niet te doen want de zon scheen vol op de tennisbaan. Na driekwartier besloten we dan ook om de partij te staken en te gaan douchen. Op de weg terug naar school even bij een warung pannenkoeken gehaald en die op school opgegeten. Ze waren best lekker maar er zat een soort pudding op wat ik niet een echt goede combi vond met de pannenkoek. Tijdens mijn laatste college werd ik opgebeld door een voor mij een onbekend nummer. Ik kon niet opnemen maar kreeg daarna een sms in het Engels, of ik wou terugbellen. Dus toen ik weer thuis was belde ik op en kreeg ik geheel onverwacht mijn oom aan de lijn. Hij is “toevallig” hier op rondreis samen met mijn tante en wou graag even afspreken om een Bintang te drinken. Ik was stomverbaasd maar hartstikke blij dat ze hier waren, dus uiteraard ging ik in op hun uitnodiging. Ze hadden het goed geheim gehouden dat ze langs Yogya zouden komen want ik wist echt van niks. Na deze leuke verrassing heb ik mijn was weggebracht en ben ik gaan eten bij het andere restaurantje bij de voetbalkooi samen met de anderen. Na een overheerlijke nasi goreng vertrokken we richting het “Bintang kafe” in de stad waar we met 3 Aussie’s van school hadden afgesproken. Voor één van hen was dit de laatste avond dus die moest nog even optimaal benut worden. Een hoop Bintang en live “indorock” zorgde voor een leuke avond. Waar ik in Nederland na het stappen naar “de Vrijheid” ga om een veel te vet broodje kipschnitzel met hete saus te halen, kan je hier gewoon midden in de nacht nog een nasi goreng(zonder hete saus, want hij is al pittig genoeg) op straat bestellen. Op de grond liggen matjes waar je dan je maaltijd kan nuttigen. Was ook hier erg gezellig en leverde leuke gesprekken op met de lokale bevolking. De warunghouder sprak zelf nog een aardig woordje Nederlands. Na het eten gingen Donna en Vija naar huis en gingen de Aussie’s, Jorine en ik nog even chillen met de lokale studenten op de grond voor de supermarkt. Was erg leuk. Was ook een goede manier om mijn Indonesisch te verbeteren. Ik begreep nog niet alles van wat ze zeiden want op straat word er toch anders gesproken dan in het klaslokaal. Na wat telefoonnummers te hebben uitgewisseld vertrokken we weer richting huis. Afscheid genomen van Seff(aussie die weg ging) en vanaf het huis van Jorine naar huis gefietst.

10-7-2010

Voor het eerst uitgeslapen tot een uurtje of 11 dus dat was chill. Rustig opgestaan en rond half 1 gaan zwemmen. Na een frisse duik ben ik naar het hotel van Fred & Karin(oom & tante) gegaan. Het was echt een verrassing voor me om hen hier te ontmoeten. Na wat gedronken te hebben in het hotel zijn we richting Malioboro (grote winkelstraat) gereden. Daar wat rondgelopen, batik gekocht en heerlijk gegeten. Ik vond het erg gezellig en erg leuk om hier bekenden tegen te komen. Voor mij was het een verrassing maar kennelijk was iedereen in Nederland er al wel van op de hoogte, dus dat hebben jullie goed geheim gehouden. Na nog wat rondgelopen te hebben en een mierzoete appelsap te hebben gedronken zijn we weer richting het hotel gereden. In de taxi heb ik afscheid genomen van Fred & Karin en hen bedankt voor deze aangename verrassing want ik vond het echt leuk. Daarna nog even wat gedronken met vrienden en daarna lekker gaan slapen.

11-7-2010

Kon ik zaterdag nog lekker uitslapen, ging vandaag de wekker alweer om 7 uur. Ik had om 7:45 afgesproken bij de homestay van de anderen omdat we een auto hadden gehuurd en die daar om 8 uur zou worden gebracht. Na de auto op schade geïnspecteerd te hebben zijn we naar de wekelijkse markt achter mijn gebouw gereden. Daar rondgelopen en geluisterd naar echt relaxte muziek. Na wat bizarre dingen gezien te hebben(zie foto’s) zijn we richting het strand gereden. Op het strand lekker gewandeld maar niet gezwommen omdat dat te gevaarlijk was vanwege de golfen. Diezelfde golfen vernielde daar nog een strandtentje die iets te dicht bij zee stond opgesteld. Net als bij de Prambanan wilden ook hier een aantal mensen weer met ons op de foto, dus ik denk dat ik de volgende keer gewoon geld ga vragen ;-) op het strand een lekkere nasi goreng gegeten en daarna weer de auto ingestapt. We zijn gewoon de weg gevolgd zonder dat we wisten waar we uitkwamen en dat was best wel leuk. Uiteindelijk kwamen we uit in de middle of nowhere en hadden we best een mooi uitzicht. De wat leuke kleine jungleweggetjes zorgden wel voor wat paniek achterin de auto maar uiteindelijk vond iedereen het toch een leuke roadtrip. Na het dagje autorijden was ik wel helemaal kapot en had ik niet eens meer energie over om mijn pizza op te eten. Na het avondeten heb ik iedereen dan ook afgezet, doorgereden naar huis en direct mijn bed in gedoken en gaan slapen totdat de wekker weer zou gaan.

12-7-2010

Om 00:00 begon mijn wekker weer lawaai te maken maar ik had niet eens moeite met opstaan want dit zou de dag van “Oranje” moeten worden. Lekker gedoucht, aangekleed en naar de anderen gereden. We zijn de straat opgelopen en kwamen bij een universiteitsgebouw een hoop mensen tegen. Er stond buiten een groot scherm opgesteld dus besloten oranje hier maar te gaan aanmoedigen. Met mijn oranje outfit en blanke huid had ik veel bekijks maar toen ik hard: BELANDA BELANDA riep, schreeuwde een hoop Indo’s hetzelfde dus ik wist dat ik hier wel goed zat. Toen de wedstrijd echter vorderde zat ik me wel steeds meer te ergeren aan diezelfde indo’s. De Indonesiërs hier kiezen namelijk niet voor een team maar kiezen voor actie. Dus het maakt niet uit of Spanje of Nederland bijna scoort want ze juichen bij beide.
De hele wedstrijd hoopte ik op dat ene doelpunt van oranje, maar helaas…. Toen Iniesta in de 116e minuut wel deed wat Oranje naliet en de wedstrijd besloten was. Begonnen alle indo’s te schreeuwen en te klappen ik ben toen maar stilletjes naar huis gefietst. Het was een feit: Oranje had ook haar 3e WK finale verloren. Om de ochtend nog vervelender te maken, drong het tot mij door dat mijn wekker over 2 uur alweer zou gaan en dat deze dag nog heel lang zou gaan worden. Om 7:50 liep ik de school binnen en werd ik door mijn docenten nog is gewezen op het feit dat Spanje had gewonnen. Achteraf gezien had ik niet zo moeten opscheppen dat ik zeker wist dat Nederland kampioen zou worden want bijna alle docenten zaten me er mee te jennen. Zelfs in de colleges hadden we het erover. Maargoed ik heb de 4 lange uren overleefd waarna we met school naar een fabriek gingen om het Batik proces te bekijken. Was erg interessant!! Dus ik zal mijn tentamen(in Nederland) over Indonesische kleding nu wel moeten halen :-) na school ben ik met een Amerikaan naar een basketbalveld gegaan en met lokale studenten 5on5 gespeeld wat erg leuk was. Daarna wat sate gegeten en gaan slapen.

13-7-2010

Vandaag voor het eerst een echte praktijkles gehad en die was best pittig. We gingen koken!! Nasi Goreng en Rendang. Wat ik in Nederland gewoon in de supermarkt koop gingen we hier allemaal zelf vers maken. En het resultaat mocht er wezen(zie foto’s). Het zag er niet alleen mooi uit, het was nog lekker ook. Na school even lekker getennist en gezwommen en daarna richting huis gefietst. Daar wat kleren gewassen en dit verslagje geschreven. Daarna wat gegeten, naar de bioscoop geweest en wat mensen in Nederland gebeld. Ik hoop dat de oranjekater in Nederland niet te erg is en dat jullie nu niet ineens allemaal alcoholist zijn geworden. Dit was het weer voor nu dus Sampai Jumpa

Foto’s http://kennie16.hyves.nl/album/52288433/Stage_Indonesi/hFV62Y2B/

Roadtrip + foto’s http://www.a-trip.com/tracks/view/54855

• 14 Juli 2010 - 07:31

Ton Soekarman:

hoi rennie,

wij zijn e nog steeds stil van dat we geen kampioen geworden zijn,maar volgen de keer beter!!geweldig dat ze ook kooklessen geven,zal ik hier vast naar een leuk pand kijken waar je een restaurant kan beginnen? Dan zijn we jouw eerste klant!!!!!!! Groetjes Ton

• 15 Juli 2010 - 04:24

Renato:

Hi Ren, wat mooi en uitgebreid geschreven. Het is echt heerlijk om te lezen wat je allemaal mee maakt. Het is totaal anders toen wij er waren. Maar ik geniet echt van je verhalen. Leuk ook dat Fred En karin bij je langs geweest zijn, breekt de tijd dat je daar zit zonder familie even. Geniet van de mooie omgeving en maak vrienden voor het leven.
    Liefs en groeten uit een heerlijk koel Nederland,
    Papa

• 15 Juli 2010 - 09:01

Maria:

Ha Rennie,
    Dat wordt smullen als je terugbent en nog mooier is dat jij nu lekker voor mij kunt koken. Ik kan niet wachten!!!
    Wat mooi dat ik zo die tocht van jullie kan volgen met de kaart erbij. Dat heb je weer leuk gedaan. Je weet het he? Je moeder is zo'n expert op de computer.
    Veel plezier vandaag en morgen bij het feest op je opleiding.
    Liefs,
    mama

• 15 Juli 2010 - 18:22

Lucie:

Superleuk geschreven weer liefie, misschien moet je maar iets in de journalistiek gaan doen later als je groot bent!;) Net als je moeder ben ik natuurlijk ook zwaar benieuwd naar die kookkunsten, sterker nog, ik kan niet wachten! xxxxxxxx

• 15 Juli 2010 - 18:24

Lucie:

Oh nee tropicana gaat dicht!!:(

• 16 Juli 2010 - 04:15

Renato:

Hoi Ren, fred en karin zijn op Bali aangekomen en gaan naar het Ramada hotel waar wij ook hebben gezeten. Hier gaat alles goed, heb het druk.Gisteren zijn Astrid en liesbeth vertrokken naar Jakarta, en die komen ongeveer de 26 juli bij jou aan. Lucie belde gister om de bril mee te gevn maar dat was te laat, ik zorg dat je hem op een andere manier krijgt , het is aleen wat later. ongeveer 15 aug, maar beter later dan nooit gr papa