Bali: Zon + Zee + Bintang = Diehard Chillen - Reisverslag uit Batavia, Indonesië van Rennie Roos - WaarBenJij.nu Bali: Zon + Zee + Bintang = Diehard Chillen - Reisverslag uit Batavia, Indonesië van Rennie Roos - WaarBenJij.nu

Bali: Zon + Zee + Bintang = Diehard Chillen

Door: Rennie

Blijf op de hoogte en volg Rennie

30 Augustus 2010 | Indonesië, Batavia

Het was gisteren alweer precies 2 maanden geleden dat Nederland van Slovenië won en nog vol in de race was om wereldkampioen te worden, wat gaat de tijd toch snel. Je vraagt je natuurlijk af hoe het kan dat ik dat nog zo goed weet. Nou dat is heel simpel want na deze wedstrijd heb ik van jullie afscheid mogen nemen op Schiphol en begon mijn avontuur aan de andere kant van de wereld. De toenmalig gedronken flesjes Heineken werden omgeruild voor flesjes Bintang, in mijn portemonnee verschenen ineens miljoenen Rupiah’s, verdwenen de Euro’s en mijn taal veranderde van het Nederlands naar het Indonesisch op zo’n 5000 woorden na. Sindsdien heb ik een hoop gezien en meegemaakt. Elk avontuur was prachtig maar ook weer vervelend zodra er een eind aankwam, telkens afscheid moeten nemen van net nieuw gemaakte vrienden of bijzondere plaatsen zorgde toch vaak voor een verdrietig momentje maar vervolgens stond het volgende spannende avontuur weer voor de deur, zo ook nu weer. Morgen zal ik alweer afscheid moeten nemen van Thomas, Bart en Renato maar staat mijn nieuwe avontuur weer klaar namelijk de Gili eilanden & Lombok. Afscheid nemen is lastig maar gelukkig blijven de mooie herinneringen je altijd bij. Een aantal van die mooie herinneringen zijn zoals altijd weer te lezen in het onderstaande dagboek, dus geniet ervan net zoals ik hier elke dag overal van geniet. Salam Ren

23-08-2010 Lovina

Uurtje of 9 opgestaan (8 uur Javaanse tijd) dus sinds ik vrij ben nog niet echt uitgeslapen. Met zijn allen ontbeten en daarna even een frisse duik genomen in het zwembad. Vervolgens richting het strand gereden en daar op een bootje gestapt om opzoek te gaan naar dolfijnen. Helaas geen dolfijnen gezien maar wel lekker verbrand. We hadden nog zo rekening gehouden met de zon door ons goed in te smeren en een petje mee te nemen maar uiteindelijk toch nog verbrand. Na onze boottrip, richting Ubud gereden maar vrijwel de hele rit geslapen. In het hotel aangekomen gelijk even het zwembad uitgetest en dat beviel prima. ’s Avonds wat gegeten maar uiteindelijk toch redelijk op tijd naar bed gegaan.

24-08-2010 Ubud

In de ochtend naar het centrum van Ubud gereden en naar het apenbos gelopen. Daar bijna beroofd van mijn flesje water door een erg brutaal aapje die me vanachter besloop. Dus als je ooit van plan bent daar naartoe te gaan neem dan geen eten of drinken mee!! Vervolgens over de markt rondgebanjerd en daarna richting Seminyak gereden. Onze nieuwe villa bekeken en ook hier ons zwembad weer even uitgetest. In de avond op het strand gegeten en genoten van de zee. Helaas was de zon al onder en hebben we dus een extra reden om morgen weer terug te gaan naar deze mooie plek. Na het eten, boodschappen gedaan en thuis op de veranda nog een paar biertjes gedronken.

25-08-2010 Seminyak - Kuta

Vandaag maar weer is vroeg opgestaan, uurtje of 9 want we dachten lekker verder te kunnen slapen in de zon maar die was er helaas niet. Na de regen toch lekker in de zon gezwommen en ontbeten(roerei met toast, had ik al lang niet meer gegeten) Na ons ontbijt naar Kuta gereden om een beetje te winkelen en te lunchen. Tijdens het winkelen is Renato helaas gerold dus dat was echt klote!! Nog in het beveiligingskantoor beelden terug gekeken maar zonder succes. Na dit vervelende incident terug naar huis gereden en daarna met Bart en Thomas naar de grootste Rip Curl winkel van Bali gereden om te windowshoppen. Vervolgens Renato opgehaald en in Kuta gegeten in een wel leuk maar erg druk restaurantje a-la Cafe Batavia(Jakarta). Na het eten met de boys gaan stappen in Kuta. We wisten nog niet waar we naar toe wilden gaan maar we belanden uiteindelijk in een barretje waar we een bord met sheesa zagen staan. Toen we eenmaal onze drankjes hadden gekregen keken we wel een beetje raar op want het leek erop alsof we in een gay-bar beland waren want er werd YMCA gedraaid die meegezongen werd door alle mannen. Uiteindelijk viel het toch allemaal wel mee want er kwam een liveband die echt bizar goed was dus we hebben ons goed vermaakt. Na een hoop bier, een stukje richting huis gelopen totdat we een taxi tegen kwamen die ons “niet” wilden oplichten. Op zulk soort momenten ben ik echt blij dat ik Indonesisch kan! Want het scheelt je een hoop geld. Voor alle jongeren die nog geen vakantieplannen hebben gemaakt voor 2011: Forget Chersonisos, Lloret, Albufeira & Forget Salau want Kuta Beach in Bali is gewoon echt THE PLACE TO BE!!

26-08-2010 Seminyak

Kennelijk kan ik niet echt meer uitslapen want om 9 uur was ik alweer wakker. Met zijn allen ontbeten en lekker gezwommen in de achtertuin van onze villa. Rond 12 uur stonden Thymen en Jorine ineens naast het zwembad dus dat was leuk. Na een frisse duik en wat bintang zijn we naar het strand gereden waar we even zijn gaan wandelen en wat gaan eten. In een prachtige strandtent een veel te dure mojito (RP.110.000) gedronken die overigens wel echt superlekker was en daarna naar huis gegaan om ons om te kleden. Vervolgens op het strand de zonsondergang bekeken en daar lekker gegeten met zijn allen.

27-08-2010 Tanah Lot – Garuda, Wisnu, Kencana (Nusa Dua)

Om 9 uur vertrokken richting Tanah Lot om daar een tempel te bekijken. Na een kaartje bij de ingang te hebben gekocht, ruzie gekregen met een beveiliger die niet toeliet dat we direct naar de tempel liepen, we moesten verplicht via de route tussen alle marktkraampjes doorlopen zoals inmiddels overal in Indonesië is ingesteld. Ik vind het erg vervelend maar kon het tot nu toe bij de andere bezienswaardigheden wel ontwijken. We hadden verder geen zin in geouwehoer dus zijn uiteindelijk toch maar een stukje over de markt gelopen. De tempel is op zichzelf niet zo indrukwekkend maar het gaat meer om haar locatie. De tempel ligt namelijk op een klein eilandje voor de kust en kan door het hoog- en laagtij van het water maar op bepaalde momenten van de dag bereikt worden. Helaas voor ons stond het water te hoog en konden wij dus niet het eilandje en dus de tempel betreden. Wel nog even over de kust gelopen want dat was wel erg mooi daar en vervolgens richting een golfclub gereden. We hadden zin om even een balletje af te slaan op de driving range maar werden helaas geweigerd omdat we niet voldeden aan de “dresscode”. In Albufeira kon ik vorig jaar wel op slippertjes en in mijn zwembroek een paar ballen weg meppen maar dat zat er hier helaas niet in. Vanaf de golfbaan in Tanah Lot naar Nusa Dua gereden om daar het GWK( Garuda, Wisnu & Kencana) te bekijken. Dit is een plek geweid aan Wisnu uit het Hindoeïsme. Via een vriend vernomen dat er ook een achteringang was waar geen beveiliging staat, dus dat scheelde ons weer het entreegeld. Na in de volle zon alles te hebben bekeken zijn we weer terug naar huis gereden. Op de route wel nog even een tussenstop gemaakt bij de McDonalds voor wat vertrouwde kipnuggets en patatjes. Het was trouwens de eerste keer sinds ik in Indonesië ben dat ik bij de Mac heb gegeten maar het smaakte niet verkeerd. Thuis snel een frisse duik en een Bintang genomen maar vrijwel direct daarna naar het strand gereden voor mijn eerste surfervaring! Op het strand flink gediscussieerd over de huurprijs van een plank maar uiteindelijk toch een aardig prijsje gekregen. Na een uur ploeteren in de branding en salto’s (onder water)te hebben gemaakt, kwam ik tot de conclusie dat surfen toch best lastig is maar ik kwam er wel ook achter dat ik toch nog aardig lenig ben want doordat ik telkens kopje onderging en mee gesleurd werd door de golven maakte mijn lichaam wel echt de raarste bewegingen. Na anderhalf uur afzien in de golven van Seminyak op het strand uitgerust en genoten van de zonsondergang. Na dit uiterst inspannende & spectaculaire avontuur terug gereden naar huis voor hoe kan het ook anders, een Bintang en een duik in het zwembad. Na een frisse douche en de nodige hoeveelheid Bintang naar een restaurantje op de hoek gereden en daar lekker gegeten. Na het eten opzoek gegaan naar een leuk cafeetje voor een drankje en daar maar weer is de plaatselijke Mojito’s uitgetest. Na deze frisse drankjes thuis nog het een en ander uitgezocht voor volgende week en daarna lekker gaan slapen.

28-08-2010 Sanur

Thymen en Jorine zijn na het ontbijt richting Lovina vertrokken en wij richting Sanur. Het doel was surfen of jetskiën maar van beide is niet veel terecht gekomen doordat we nergens surfplanken konden huren en de jetski’s simpelweg te duur waren(Rp.500.000 voor 15 min). In Sanur wel lekker geluncht en maar weer is geprobeerd om een balletje te slaan op een golfbaan alleen lukten het dit keer niet omdat de driving range nog niet open was. Toen maar naar huis gegaan om even lekker te zwemmen en een Bintang te drinken. Na de frisse middagduik richting de haven gereden om een kaartje te kopen voor mijn trip richting de Gili eilanden. Na een uur rond te hebben gereden in een verkeerde haven kwamen we uiteindelijk aan bij Blue Water Express. Daar een kaartje gekocht voor de 30e voor een boottrip van Benoa naar Gili Trawangan, het westelijkste Gili eiland. Het was inmiddels alweer 7 uur en dat betekende dat de driving range open was dus wij konden eindelijk een balletje gaan afslaan. Bij de golfbaan vertelde ik dat we onze clubs in Nederland waren vergeten dus of we er een paar konden lenen. Lenen kon niet maar huren wel, dus zo gezegd zo gedaan. We zagen er allemaal op en top uit. Schoenen, korte broek, polo en de haartjes perfect dus we zagen er als topgolfers uit. Tot op het moment dat we werkelijk een balletje probeerde af te slaan. Tho, Bart en ik raakte alle drie niks anders dan lucht dus Renato kwam niet meer bij van het lachen. Na zo’n 150 ballen te hebben weg geslagen zijn we richting Discovery mall gereden om te eten en de broodnodige souvenirs te kopen. In het winkelcentrum een voetmassage genomen waarbij Thomas bijna flauw viel door het geknak van zijn voeten maar uiteindelijk toch weer bij kwam toen er een knappe Indo langsliep. Thuis nog even wat gedronken en daarna maar weer lekker gaan slapen

29-08-2010 Menanga

De bedoeling was om 9 uur weg te rijden maar uiteindelijk zaten we om 10 in de auto op weg naar een tempel zo’n 2 uur rijden vanaf Seminyak. Door de Lonely Planet gewaarschuwd voor vervelende verkopers en oplichters maar dat viel uiteindelijk wel mee. Toch hou ik nog steeds niet echt van dit soort plekken. Ze zijn prachtig op zichzelf maar door de vele toeristen en verkopers raak je toch geïrriteerd en kan je je niet volledig focussen op de tempels, er is altijd wel iemand die wat van je wil en ik merk dat ik dat toch wel vervelend blijf vinden. Na in een sarong lekker te hebben rondgewandeld tussen de tempels zijn we richting Sanur gereden om daar te lunchen. Op het strand uitgebreid gegeten en daarna naar huis gereden. Thuis mijn koffer ingepakt terwijl de rest nog even van de zon aan het genieten was bij het zwembad. Na deze vermoeiende inpaksessie naar de hotelletje gereden waar ik de 2 laatste dagen op Bali zal doorbrengen. Ik heb daar mijn koffer achtergelaten zodat ik met alleen mijn basketbaltas de andere eilanden kan bezoeken. In Kuta vervolgens nog even geshopt en lekker Indiaas gegeten. Morgen gaat de wekker weer om 5:30 dus ik ga nu lekker slapen.

Morgenochtend is Hoofdstuk 2 (Oost-Jawa & Bali) dus afgelopen. De verrassing van 12 dagen geleden was top! Want de rondreis van de laatste 10 dagen met Thomas, Bart en Renato was echt fantastisch. Ik wil iedereen dan ook nogmaals bedanken voor het geheimhouden van hun komst. Ook iedereen die tijd wist vrij te maken om speciaal voor mij op de foto te gaan, bedankt! Ik heb mijn tas inmiddels gepakt en zal morgen om half 7 vertrekken richting Gili Trawangan. Van daaruit zal ik de overige 2 Gili eilanden bezoeken en via Lombok naar Bali terug keren. Als er dan nog tijd over is, zou ik graag nog even een scooter huren en een rondje om Bali rijden maar dat zien we dan wel weer. De komende tijd zal ik dus eventjes van de aardbodem verdwijnen want ik denk niet dat er overal internet zal zijn op een eilandje met een populatie van +- 300 maar je weet maar nooit. Voor nu zijn jullie weer op de hoogte dus zoals altijd: Sampai Jumpa

• 29 Augustus 2010 - 18:45

Anoek:

Mocht je ook op Gili Meno komen en langs Manta Dive komen, doe de groetjes aan John en Alex (de eigenaren) van mij en Rianne! En op Gili Trawangan kan je zwaar relaxt een hutje op t strand huren om daar een dvdtje te kijken, heel relaxt als je niet gaat duiken of snorkelen. En alsie er nog werkt, barman Wet (serieus hij heet echt zo) van Dreamdivers kan best goed Nederlands, hilarisch om te horen, hij kan ook lang zal ze leven zingen (heeftie van ons geleerd 4 jaar geleden haha). Je herkent m aan een rare pleister (a la rapper Nelly) op zn wang! Veel plezier! en geniet er nog heel erg van want het leven in nederland gaat veeeel t snel

• 30 Augustus 2010 - 14:51

Renato:

Ha Ren, het was een belevenis op zich, jou te zien onder handelen met diverse mensen die ons probeerde een poot uit te trekken en dan toch een lagere entree prijs konden krijgen. Ik heb vandaag nog even in Jakarta mijn studente pas gebruikt van de universiteit van Voorburg, was wel lachen hoe de man de gevens overnam. Vandaag gaan wij vroeg naar bed, de vroege ochtend vlucht van Bali naar Jakarta heeft ons een beetje genekt. Morgenavond (woensdag) vliegen wij om 21,40 terug naar NL. Wij wensen je nog een prettige tijd op de eilanden, groeten van To, Bart en Renato

• 31 Augustus 2010 - 07:15

Fred Roos:

Rennie, geniet wederom van dit SOLO-avontuur.
    Het is goed om de deze bijzondere trip in je eentje af te sluiten. Kan je terugkijken op de afgelopen maanden en weer vooruit mbt tot je studie en je leveb in Nederland. Karlijn deed dit ook zo en was ook op de Giliseileilanden en heeft daat wat diploma's gehaald. Succes en nogmaals veel plezier

• 08 September 2010 - 14:32

Karlijn: